Skip to main content

Δελτίο τύπου για την σημερινή καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που αφορά οργανωμένη και απρόκλητη επίθεση ομάδας ακροδεξιών  σε βάρος φοιτητή.

Σε 10 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν σήμερα και οι τρεις κατηγορούμενοι για το αδίκημα της «απλής σωματικής βλάβης από κοινού» σε βάρος φοιτητή, επίθεση η οποία έλαβε χώρα σε κεντρική πλατεία του Ν. Ηρακλείου, το μεσημέρι της 13/11/2019, λίγο πριν την επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου. Οι τρεις δράστες είχαν προηγουμένως στοχοποιήσει τον νεαρό φοιτητή εξαιτίας ενός like και μίας αντιφασιστικής αναδημοσίευσης άρθρου, εν συνεχεία τον εντόπισαν, τον γρονθοκόπησαν και αφού τον έριξαν στο έδαφος, συνέχισαν τα χτυπήματα.

Η διαδικασία δεν κινήθηκε «αυτεπάγγελτα», η σημερινή απόφαση-καταδίκη των τριών δεν ήταν αυτονόητη. Αυτή προέκυψε επειδή ο νεαρός φοιτητής – θύμα επέλεξε τον δρόμο της δικαιοσύνης, κατέθεσε έγκληση σε βάρος των δραστών παρά τις απειλές που δεχόταν και παραστάθηκε στο Δικαστήριο δια του δικηγόρου του Γεωργίου Η. Νικολόπουλου, δηλώνοντας ότι θα υποστηρίξει την κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων. Επίσης, σημαντικό να λεχθεί ότι φοιτητές και αλληλέγγυοι ήρθαν να τον υποστηρίξουν. Αφού κατέθεσε ο παθών αλλά και οι μάρτυρες κατηγορίας, ο δικηγόρος στην αγόρευσή του επί της ενοχής των κατηγορουμένων αλλά και επί της ποινής αυτών επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «…το περιστατικό αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Δικαιοσύνη ως μεμονωμένο και συμπτωματικό, λαμβανομένων υπόψη και άλλων πρόσφατων περιστατικών με παρόμοια πολιτικο-ρατσιστικά κίνητρα. Αν και στο στενό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα δυστυχώς δεν προβλέπεται ρητά επιβαρυντική περίσταση σε εγκλήματα με τέτοιου είδους πολιτικό-ρατσιστικό κίνητρο, ωστόσο, το Δικαστήριο οφείλει να λάβει υπόψη του κατά την επιμέτρηση της ποινής το κίνητρο της συγκεκριμένης επίθεσης, την προηγούμενη στοχοποίηση του θύματος εξαιτίας της δημοκρατικής του επαγρύπνησης, την κοινή ενδυμασία των κατηγορουμένων και την εν γένει οργάνωση της επίθεσης, αλλά και φυσικά το ότι αυτό τελέστηκε στην κεντρική πλατεία, μέρα μεσημέρι».

Τόσο η κοινωνία, όσο και η δικαιοσύνη δεν πρέπει να αναγνωρίζουν το παραμικρό ελαφρυντικό σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΣΕΠ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΝΣΤΑΣΗ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3ΓΒ/2023 – ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ 4.276 ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το δικηγορικό γραφείο, “Athens in Law” Legal Services επισημαίνει ότι συντόμως πρόκειται να λάβει ΦΕΚ…
ΤΥΠΟΣ-ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ 1259/2023 ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΣΕ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΙΑΚΩΒΑΤΩΝ (ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ)

Δημοσιεύτηκε η πολυαναμενόμενη υπ’ αριθμ. 1259/2023 οριστική δικαστική απόφαση του Γ’ Τμήματος  Διοικητικού Εφετείου Αθηνών…
ΑΡΘΡΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ-ΓΝΩΜΕΣ

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΧΡΕΩΝ N. 4738/2020 ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 5024/2023

Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης δανείων έναντι χρηματοδοτικών φορέων (τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων), του Δημοσίου…
ΤΥΠΟΣ-ΑΡΘΡΑ

ΑΣΕΠ-4Κ/2022, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ/ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

Επισημαίνεται ότι στις 27-03-2023 εκδόθηκαν και καταχωρίσθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, τα προσωρινά αποτελέσματα της…